Ποιοι ειμαστε

Το Οικολογικό Αγρόκτημα "BIOFru Kastoria" είναι οικογενειακή υπόθεση!

Η ιστορία του αγροκτήματος άρχισε το 1986, στη Βασιλειάδα της Καστοριάς, όταν ο Στέφανος και η Κική αποφάσισαν να φυτέψουν έναν μικρό μηλεώνα. Βλέποντας τους συμβατικούς παραγωγούς της περιοχής συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα πόσο επιβαρυμένη είναι η καλλιέργεια του μήλου, κι έτσι ξεκίνησαν την αναζήτηση για έναν διαφορετικό τρόπο καλλιέργειας. Τα πρώτα βήματα στην βιολογική καλλιέργεια δεν ήταν εύκολα για την εποχή, ωστόσο δεν άργησαν να δούνε ότι είχαν πάρει τη σωστή απόφαση.

Από το 1993 ο μηλεώνας αυτός εντάχθηκε στο αναγνωρισμένο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, ενώ παράλληλα όσο τα χρόνια περνούσαν, αυξήθηκαν τα στρέμματα της καλλιέργειας, καθώς και τα είδη και οι ποικιλίες που καλλιεργούσαμε.

Από το 2013, τα ηνία του αγροκτήματος Biofru έχουν δοθεί στη δεύτερη γενιά. Σήμερα παράγουμε κυρίως μήλα και αχλάδια διάφορων ποικιλιών, αλλά και λωτούς, κυδώνια και κάστανα σε περίπου 50 στρέμματα γη, όλα με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας.

Για εμάς, ο συνδυασμός της διατήρησης της φύσης με τη γεωργία αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμόσουμε και ταυτόχρονα να προωθήσουμε καλλιεργητικές πρακτικές που αυξάνουν τη βιοποικιλότητα στο αγρόκτημα και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας. Θεωρούμε πολύ τυχερούς τους εαυτούς μας που μοιραζόμαστε το αγρόκτημα με δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες, αηδόνια, και πολλά ακόμα πουλιά, καθώς και με μεγαλύτερα ζώα, όπως ασβούς, αγριόγατες, ζαρκάδια, ακόμα και αρκούδες που έρχονται για ένα γευστικό «σνακ» στις κερασιές μας! Πολλά από αυτά τα ζώα βρίσκουν τροφή και καταφύγιο σε φυτοφράχτες που έχουμε δημιουργήσει ή σε δασικά είδη φυτών όπως λεύκες, οξιές και φουντουκιές που βρίσκονται εντός του αγροκτήματος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δίκτυο του Αιγίλοπα, διατηρούμε έναν πειραματικό οπωρώνα παραδοσιακών ποικιλιών με περισσότερες από 100 ποικιλίες μήλων και άλλες 60 αχλαδιών. Στόχος μας είναι να διασώσουμε και να διατηρήσουμε τις ποικιλίες αυτές αλλά και να διερευνήσουμε τις δυνατότητές τους για βιολογική καλλιέργεια σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων κλιματικών προκλήσεων. Επιπλέον, διατηρούμε και έναν μικρό αμπελώνα με σχεδόν 40 διαφορετικές ποικιλίες της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε επίσης με την μεταποίηση των φρούτων μας,  έχουμε αποκτήσει άδεια οικοτεχνίας και διαθέτουμε συσκευασμένα αποξηραμένα μήλα.