Σχολείο Σπόρων Καστοριάς


Δελτίο τύπου (17 /3/2014)

ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά, 15-16 Μαρτίου 2014
Αίθουσα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς
Διοργάνωση: ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ - Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς


Πραγματοποιήθηκε το ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, και όπως αποδείχτηκε ήταν μια αναγκαιότητα για την τοπική μας κοινωνία ώστε να καλυφτούν πληροφορίες και γνώσεις γύρω από το πολύ σπουδαίο ζητημα του γενετικού πλούτου (και της περιοχής μας), της διατήρησης του και της προσπάθειας για την αναπαραγωγή του.

Αυτό που αποκομίσαμε πολλοί μας, είναι το γεγονός ότι προωθείται γενικά μια άμεση ληστεία των αγροτικών κοινωνιών και στο θέμα της παραδοσιακής χρήσης των σπόρων με την προωθούμενη κατοχύρωση των εταιρικών πατεντών και τον απόλυτο έλεγχο επάνω στους γενετικούς πόρους.

Έλεγχος και επικυριαρχία επάνω στους σπόρους, κατά συνέπεια και στην παραγωγή και στην διατροφή των κοινωνιών.

Απαιτήθηκαν και με αφορμή την συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εγγυώνται «τα δικαιώματα των αγροτών... στο να χρησιμοποιούν, να ανταλλάσσουν και να πωλούν τους δικούς τους σπόρους και τα φυτά τους…».

Υπογραμμίστηκε η διπλή έφοδος (της τρέχουσας πολιτικής), από την μια εναντίον των εγχώριων τραπεζών σπόρων και παραδοσιακών ποικιλιών (ΕΘΙΑΓΕ, διαφόρων συλλογικοτήτων…) και από την άλλη την υπονόμευση της ελληνικής σποροπαραγωγής και την εξάρτηση της ελληνικής γεωργίας από εισαγόμενους σπόρους και τεχνολογία.

Πολύ κατατοπιστικές επίσης ήταν οι πληροφορίες για τους τρόπους διατήρησης και συντήρησης των σπόρων από τον κάθε ένα μας.

Μπήκαν και οι πρώτες ιδέες για προσπάθεια διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών σε οπωροφόρα* και ελπίζουμε να ευοδώσουν και με την στήριξη του «ΑΙΓΙΛΟΠΑ».

*(στο αγρόκτημα biofru ξεκίνησε η διαδικασία για την υλοποίηση του πλάνου αυτού, με  επιλογή υποκειμένων μηλιάς, αχλαδιάς και ορισμένοι πρώτοι εμβολιασμοί παραδοσιακών ποικιλιών...)