Παραγωγικό έδαφος - Λίπανση 
Φυσική εδαφοκάλυψη, φυσική κοπριά γαιοσκωλήκων, τσουκνίδας (έκχυμα 10 ημερών), χρηση ενεργων μικροοργανισμων (ΕΜ), με υδρολίπανση και φυλλοψεκασμό, σπορά αζωτοπαραγωγών (τριφύλλια). Δεν γίνεται κατεργασία του εδάφους, διατηρείται ελαφρύ, μαλακό, με μεγάλη υδατοαπορροφητικότητα και απόδοση υγρασίας. Έτσι επιτυγχάνεται φυσικός εμπλουτισμός σε θρεπτικά και αποφεύγονται τροφοπενίες, ενώ αυξάνεται η περιεκτικότητα σε χούμο (σε διάστημα 8 ετών η οργανική ουσία αυξήθηκε από 2% σε 4,5% σε ένα αγροτεμάχιο!).

Φυτοπροστασία
Εφαρμόζεται ένα σύστημα προστασίας που στην ουσία ενισχύει την φυσική μείωση των διαφόρων «εχθρών» και τη φυσική άμυνα των δένδρων. Δεν υπάρχει εισροή σύγχρονων συμβατικών χημικών φυτοφαρμάκων και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αυτά της παραδοσιακής τεχνικής (βορδιγάλειος πολτός, θειάφι, γαλαζόπετρα, έκχυμα τσουκνίδας 24 ωρών για μυζητικά έντομα, ενιοτε σε μεγαλη αναγκη φυσικο πυρεθρο, μπετονίτης για τετράνυχο και ενίσχυση της παρουσίας φυσικών ανταγωνιστών και κυνηγών). Η προσπάθεια είναι να γίνονται όσο το δυνατό λιγότερες επεμβάσεις.
Ορισμένες εφαρμογές είναι επιτυχείς για μεμονωμένα δένδρα αλλά σχεδόν αδύνατες για μεγάλες καλλιέργειες. Επιδιώκεται η εφαρμογή παραπλήσιων φυσικών μεθόδων, καθώς και η διατήρηση του φυσικού σχήματος δένδρων για βελτίωση των συνθηκών αερισμού και έκθεσης στον ήλιο.